dimecres, 30 de març del 2022

EL FAMOSÍSSIM CATÀLEG DE WALKER&DOWN de Davide Morosinotto

 


A principis del s. XX, a Mississipí, quatre amics pesquen accidentalment una llauna. De dins de la llauna en surt una pila de fang i tres dòlars. Decideixen comprar un objecte del famosíssim catàleg de Walker&Down però, en comptes d’arribar-los el paquet que volien, els n’arriba un altre amb un rellotge atrotinat. A partir d’aquí es desencadenen les aventures més trepidants i meravelloses que he llegit des de La mona de l’assassí.

La novel·la està molt ben documentada i, com a lectors, ens permet fer un viatge increïble al Mississipí de l’època. L’autor aprofita per tractar alguns temes a mode de denúncia (segregació racial, desigualtat de gènere, capitalisme galopant) però mai en un sentit alliçonador sinó com a part del context. L’aventura està per damunt de tot i en tot moment.

La història està dividida en quatre parts i cadascuna d’elles l’explica una veu narrativa diferent, una per a cada protagonista. Personalment, m’esperava més de la veu d’en Tit, el nen autista que és l’últim d’intervenir, així com també m’hauria agradat que hagués tingut un paper més rellevant en la resolució final. De totes formes, els quatre personatges estan molt ben aconseguits i, cadascun a la seva manera, són captivadors i divertits.

L’edició està molt ben cuidada i al llarg de la història podem veure parts del catàleg, mapes del recorregut per on avancen els protagonistes i, cap al final, retalls de diaris vinculats amb l’argument. Tan sols m’hi ha faltat un mapa una mica més generalista per ajudar al lector a situar l’estat de Mississipí i el recorregut que fan els protagonistes. També hi trobem alguna aclucada d’ull a altres grans novel·les d’aventures: evidentment a les de Twain, però també a Charlie i la fàbrica de xocolata, La invenció d’Hugo Cabret i alguna altra que se’m deu haver escapat (ai, aquell home estrafolari que viatja d’amagat al vagó del bestiar...).

Que ben acostumats que ens té la col·lecció de El jardí secret de Viena a tots aquells que ens agraden les novel·les d’aventures!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LA PISCINA. TOT UN ESTIU A L'AIRE LLIURE de Will Gmehling

  És aquella mena de novel·la on l’autor escull un fragment anodí i insípid de la vida dels seus personatges i l’encabeix entremig d’una cob...